18 Aralık 2015 Cuma

Çocuklar ve Sosyal Medya

Andy Warhol vakti zamanında "herkes onbeş dakikalığına meşur olacaktır " diye boşuna dememiş. 
Şu sıralar kafamı en çok kurcalayan konulardan biri bu. Hayır tabiki meşur olmanın yollarını aramıyorum. Onları zaten biliyorum 😉 kafama takılan konu bu yolda harcadıklarımız, gözardı ettiklerimiz.
 
Bu konuda en duyarsız bulduğum şey güzel çocukların buna alet olması. Hangi anneye sorsanız bu konuda net bir cevabı vardır. "Tabiki amacım asla bu değil" 
Değil mi? Kendi kendine kaldığında da aynı samimiyetsizlikle mi cevaplıyorsun bu soruyu acaba?
Herşey üç beş promosyon ürüne sahip olmakla başlıyor. Sonra iyi bir pazarlama zekasına sahipsen iyi paralarla devam ediyor. Bu sırada yapman gereken en marjinal halinle sahip olduğun en büyük varlığıda kullanarak mükemmel eş, mükemmel anne, mükemmel bireyi sergilemekten geçiyor.
Hergün yeni bir bebeğin meşur oluşlarını izliyoruz. Fotoğrafların altında iyi yorumlar gibi oldukça can sıkan yorumlarıyla beraber. Kötü yorumları silerek ileriki zamanlara bunları taşımaktan kurtuluyoruz. Çocuğumuz için çizilmiş mukemmel tabloda anılar bırakıyoruz belki de. Peki o gerçekten bunları anlayabilecek olgunluğa ulaştığımda hissedecekleri? Gerçekten bunları hiçe saymıyor muyuz?
Hepimiz bu olgunluğa ulaşana kadar bebeklik, çocukluk ve de ergenlik döneminden geçtik. Hatırladığınız kadarıyla durumu değerlendirirsek acaba geçmişte annelerimizin bu paylaşımları olsaydı biz şuan neler hissediyor olacaktık? İyi kötü herbir paylaşımınızla değerlendirmenizi istiyorum.
Sadece bununla da kalmıyor. Şuan gerçekten yüzbinlerin üzerinde fanı olan bu bebekler gittikleri bir çok yerde ilgi odağı. Tıpkı bir star gibi. Sahnede ışıl ışıl parlıyorlar. Her ne kadar bir anne için gurur verici olsa da acaba bu çocuğun gelişimindeki olumsuzlukları nelerdir? 
Bir gün herkes unutulur. Üretmeyen üretmeyi bırakan herkes kaybolup giderken bu bebekler büyüyüp sevimli hallerinden ergen hallerine geçtiğinde unutulup gitmeyecekler mi? Etrafında giderek azalan kitleyi anneleri onlara nasıl açıklayacak?
Çocuklarımız bizim için çok özel. Her anne baba için çocukları daha güzel. Onlar için hepimiz en iyisini, en güzelini istiyoruz. Yaptığımız şeyleri inşa ederken nasıl bir temelin üstüne oturttuğumuza dikkat etmekte fayda var. 
Bugun siz bebeğinizin herhangi bir markanın yüzü yapmaya çalışırken şuan piyasa da olan bir çok ünlü, bir markanın yüzü olup olmamak konusunda yüzbin tane stratejiyi gözden geçiriyor menajerleriyle. Bu bile izlediğiniz yol doğru bir yol olsa da profesyonel anlamda ciddi bir çaba harcamanız gerektiğini gösteriyor. Bugun için mevcut markadan alacağınız 500 - 1000 tl arası rakam ileri de çocuğunuzun geleceğinde kaybedebileceği yüksek değerleri silebilecektir. Ama en önemlisi onun kişiliğinin oluştuğu şu yılları çorba yaptığınız için çok daha büyük manevi tahribatlara neden olacaktır. 
Elbetteki çocuklarımızla ilgili kararları biz anne babalar alırız. Herkesin kararına saygı duymak zorundayız. Fakat saygı iyi bir eleştiriyle pekişir. Eleştiriye açık olmaksa karşı tarafın olgunluğudur. 
Elimizi vicdanımıza değil mantığımıza koyalım. Tüm bu olup biteni daha mantıklı değerlendirelim. Kendi haklarımızı savunurken bir çok platformda, çocuklarımızınkini çiğneyip geçmeyelim. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder